tisdag 2 december 2008

Varför firar vi advent?

I söndags var det första advent och jag antar att många av er drack glögg och knaprade på pepparkakor för att hinna bli tillräckligt snälla innan tomten dyker upp på julafton. Men varför firar vi egentligen advent? Jo , det ska jag berätta för er. Först måste jag bara visa en bild när Hammerfall "lussade" förra året.


Magnus, Oscar, Stefan, Joacim och Anders
i sina finaste lussemunderingar.

Varför firar vi då advent? Jo, för att vi räknar ner till dopparedagen. Första advent firar vi för att det är fyra veckor kvar till tomten kommer. Andra advent firar vi för att det är tre veckor kvar till tomten kommer osv. När väl tomten anländer den 24 dec så firar vi hans ankomst ända tills den 20:e Knut. För på 20:e knut kommer nämligen en elak farbror som heter, just det nämligen Knut, och städar bort julen med tomten och allt. Sen kommer långfredagen och då dör tomten. Då sörjer alla, för tänk vilken hemsk tanke att aldrig mer få en julklapp. Det är därför vi knäcker så många ägg under påsk för att man hoppas att hitta en ny okläckt tomte för att ersätta den gamle. Men tomten är en lurig filur och brukar allt som oftast återuppstå runt annandag påsk igen och allt blir frid och fröjd igen. Det låter konstigt, men så är det.


15 kommentarer:

Lindh sa...

Haha, fan vilken bra historia. Den ska jag nog se till att sätta upp som julspel när min lilla dotter kommer upp i skolåldern om några år.
..Bäst att skriva ut den och arkivera så jag inte glömmer bort den.

FraGGel sa...

Kära In-Flames,

Jag heter Kristian och är 28 år, jag har ett problem. Jag har fått små tomtar i trumpeten. Det kliar och står i, har prövat med både t-sprit och Ipren men inget tycks hjälpa. Har Ni som är ett så belevat gäng några bra tips?

Obs, Ingvar på vaktmästeriet har inte varit här och lagat min fläkt trots otaliga tillsägningar, han säger att jag har tinnitus :(

Robin sa...

Jag skriver. :D

(Inte Robin i Sonic Syndicate)

Christoffer sa...

Min släkt är en del av en jätteläskig tomtekult. Dom anser att det bara är Tomten som får ha skägg som är längre än 1cm, så när jag kommer hem så brukar dom hela tiden prata om att jag kanske borde göra hans jobb den här julen. Nog för att jag kan tänka mig att bli härligt fläskigt välgödd på mammas mat men jag tycker att det bara är tomten som skall vara tomten.

Anonym sa...

Så fin historia. :P Jag hade nog gått på det om jag var 5...

Denise sa...

haha låter relativt sant ;)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Nicolai sa...

Kolla in likheten mellan Anette Olzon och Roger Sjunnesson. Det finns ett par bilder där de är jävligt lika.

Anette: http://therockblog.files.wordpress.com/2007/05/promo-anette.jpg

Roger: http://www.spirit-of-metal.com/membre_groupe/photo/Roger_Sjunnesson-13409.jpg

och http://blog.salaparaninfo.com/wp-content/uploads/2007/07/sonic_syndicate_wallpaper05_1280_960.jpg

Andreas sa...

Vet ni varför tomten inte har några barn?


Jo för han kommer alltid i skorstenen.

Jocke sa...

Hah!
Jag visste att den där sagan om jesus var påhitt.

Bra att nån tog tag i saken å ordnade upp det.

Jäkligt snygg bild på Hammerfall föresten :)

Ninnie sa...

Var kommer Påskharen in i bilden då? ;)

agnes sa...

mums. en sannolik teori till adventsfirandet. ett välkommet avbrott från det vanliga snacket om en långhårig snubbe som frälste alla som råkade stå i vägen. ;D

Ida Lidström sa...

Jag har äntligen insett vem den där lilla nakna dvärgen var jag fann bakom husknuten vid farfars hus var. Måste ju ha varit Tomten. Har dock aldrig riktigt gillat honom efter det. Tro ingen skulle göra det efter att ha sett honom som dvärg och naken. :S Tack för en gyrm blogg!!! Puss och kram så länge!!!

staffan sa...

Så det är därför vi firar advent...
Men hur blir det med påskharen då?

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu